JNA br. 68, 22400 Ruma | 022/430-049 | 063/276-088 | office@fenixagrar.co.rs
Serbian English German

Špansko iskustvo i znanje za srpsku poljoprivredu

Španija je zahvaljujući trudu uloženom u organizaciju i modernizaciju poljoprivrede postala jedan od evropskih i svetskih lidera u ovom sektoru.

 Precizni podaci govore da se milion ljudi u ovoj mediteranskoj zemlji bavi poljoprivredom, da je registrovano isto toliko farmi i da je iskorišćeno 24,8 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Od ukupnog upotrebljivog zemljišta čak 3,6 miliona hektara zemlje se navodnjava, što je zahtevalo modernizaciju irigacionih sistema. Danas Španija ima više od 40 proizvođača opreme i sistema za navodnjavanje, i još toliko kompanija za projektovanje i montažu, sa ukupnom prodajom od više od 2 mlrd EUR, dok se 40% ove proizvodnje izvozi u više od 70 zemalja. Ove kompanije se ističu zbog svoje fleksibilnosti i raznolikosti rešenja koja ispunjavanju visok nivo tehničkih zahteva u skladu sa potražnjom klijenata, a njihova konkurentnost se bazira na sopstvenom tehnološkom razvoju i izuzetnom odnosu cene i kvaliteta.

Španija je vodeća evropska zemlja i u plasteničkoj proizvodnji. Korišćenje plastenika omogućava mnogim poljoprivrednicima proizvodnju od dva do tri ciklusa godišnje, kombinujući jesenje i zimske kulture (paradajz, paprika, itd) sa prolećnim kulturama (dinja, lubenica, itd). Potreba za što većim brojem proizvodnih ciklusa i za prevazilaženjem nepovoljnih klimatskih uslova, podstakli su korišćenje plastenika u Španiji. Jedan od lidera u ovoj oblasti poljoprivrede je kompanija IMA (IndustriasMetálicasAgrícolas), koja pruža sveobuhvatnu uslugu - personalizovanu studiju projekta prilagođenu karakteristikama date obradive površine, tehničko savetovanje i proveru nakon završetka projekta kako bi bili sigurni da sistem pravilno funkcioniše.

 

Izvor: ekapija

 

Share