JNA br. 68, 22400 Ruma | 022/430-049 | 063/276-088 | office@fenixagrar.co.rs
Serbian English German

Manje repe, više soje - Cena i šećerane uticali na setvu

Kukuruz, soja, suncokret i šećerna repa ratarske su kulture koje su ovog proleća posejali somborski poljoprivrednici.

 

Najviše je posejanog kukuruza koji svakog proleća zauzme između 38.000 i 41.000 hektara. Zanimljivo je da su za poslednjih desetak godina površine pod šećernom repom prepolovljene, a pod sojom skoro udvostručene.

Sombor i područje Zapadnobačkog okruga povoljni su za proizvodnju šećerne repe, ali ipak repa je ovog proleća posejana tek na oko 4.500 hektara, što je duplo manje u odnosu na 2010. godinu.

Jedan od poljoprivrednika koji je smanjio površine pod repom je i Antun Delija, a kao jedan od razloga navodi odnos šećerana prema proizvođačima.

- Drugi razlog je bila cena. Prošle godine cena je bila zaista niska, a evo za ovu godinu nešto je veća. Sejao sam repu ovog proleća, ali sam površine smanjio za 40%. Smanjili su površine svi poljoprivrednici, a šta će dalje biti zavisi od toga kako će se kretati cene repe. Ulaganja su velika, a lane je dobit bila manja nego kod drugih kultura koje zahtevaju manja ulaganja - kaže Delija.

S druge strane soja postaje sve zastupljenija i za manje od deset godina površine su udvostručene. Ovog proleća to je 11.500 hektara. Jedan od poljoprivrednika koji je povećao površine pod sojom je i Zvonko Lukić.

- Ovog proleća soju sam posejao na oko 35% površina. Sombor ima uslova za proizvodnju i zato je šteta sejati suncokret. Suncokret neka seju u Subotici i okolini, a mi treba da gajimo soju - kaže Lukić.

- Zapadnobački i Južnobački okruzi područja su za setvu soje. Ekonomski je ta proizvodnja isplativa, naročito u godinama kada ima dovoljno padavina. Soja je jedna od akumulativnijih kultura, postala je berzanska roba, a poljoprivrednici mogu da je čuvaju i čekaju povoljnu cenu - kaže direktor "Agro Ravangrada" iz Sombora Aleksandar Bošnjak.

Ono što ratare opredeljuje prilikom planiranja setve jeste poštovanje plodoreda i naravno cena, jer niko neće da proizvodi ono na čemu ostvaruje gubitak ili malu zaradu.

Izvor: ekapija

Share