JNA br. 68, 22400 Ruma | 022/430-049 | 063/276-088 | office@fenixagrar.co.rs
Serbian English German

Svetska konferencija malinara u Šapcu od 9. do 11. maja

U Šapcu će od 9. do 11. maja biti održana Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline čiji je cilj razmena iskustava i veća popularizacija i promocija maline.

 

Organizator trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svetska organizacija proizvođača i prerađivača maline (IRO), a očekuje se oko 300 učesnika iz 17 zemalja sveta.
Kako se navodi u saopštenju organizatora, Svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline organizuje se svake druge godine. Poslednje dve su održane u Kini i Čileu, gde je akcenat bio na sprovođenju Programa promocije maline u svetu, dok je Srbija bila organizator Pete svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline koja je 2006. godine održana na Zlatiboru.

- Cilj Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline jeste da se saznaju i primene sve mogućnosti za što bolju proizvodnju i plasman maline, omogući poštena konkurencija i realizuju zajednički ciljevi svih članica organizacije, pri čemu je neophodno raditi i na povećanju potrošnje maline u svetu - rekao je predsednik Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline Antonio Domingez.

Članovi Svetske organizacije IRO pored Srbije su i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Mađarska, Poljska, Škotska i SAD.

U saopštenju se navodi da Srbija kao najveći proizvođač i izvoznik maline u svetu na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline i da se to voće izvozi zamrznuto ili prerađeno za koncentrat i sokove.

- Prošle godine Srbija je samo od maline zaradila 260 mil EUR, što je dovodi u poziciju najvećeg izvoznika maline u Evropsku uniju. Od 60 do 70% domaćeg izvoza maline realizuju članice Poslovnog udruženja hladnjača Srbije, a gotovo sve hladnjače članice Udruženja poseduju standarde HACCP i sve druge standarde koje zahteva tržište sveta - naglašava se u saopštenju.

Strani gosti i predstavnici medija imaće priliku tokom konferencije da obiđu plantaže i hladnjače malina u Šapcu, Lipolistu, Koceljevi, Krupnju i tako se upoznaju sa domaćim malinarstvom.

 

Izvor: ekapija

Share